לא הכל באשמת הקורונה
שנת 2020 רשמה שיא במספר בקשות פשיטות רגל שהוגשו (22,246 בקשות), עליה של 36% לעומת 2019. מומחים בתחום הפיננסי סברו כי שנת 2021 תהא צונאמי של בקשות פשיטות רגל, בפועל עד היום הוגשו 17,247 בקשות. הכנ"ר פרסם כי ברבעון הראשון של 2020 חלה עליה של 42% במספר בקשות פשיטת הרגל, היינו ללא קשר למשבר הקורונה. שנת 2021 מסמנת בלימה במספר הבקשות וייתכן שבשנת 2022 תהיינה ירידה קלה או מספר בקשות זהה.
לא הכל באשמת הקורונה. ניהול עסק מחייב מיומנויות רבות ופרספקטיבה רחבה. ימי החסד של הצרכן הישראלי הם ספורים במידה שהוא נותן אותם. ישנם כל כך הרבה פרמטרים שיכריעו את הגורל של העסק ובכולם יש לשלוט ביד רמה. ייתכן שהקורונה האיצה את הקץ עבור מספר עסקים, אכן ישנם ענפים ששבתו מכלל פעילות, אך עסק ממוצע שהרוויח במהלך חייו, מזער נזקים בתקופת הקורונה, ככל הנראה יכול היה לשרוד את התקופה המאתגרת והמורכבת.
קווים לדמותה של ההצלחה
אז למי מתאים להיות עצמאי? לאלה הנועזים והחולמים, לאלה שיש להם הון כלכלי, לאלה שיודעים לשווק או לאלה שאינם מסתדרים עם מרות? לפי נתוני הלמ"ס בישראל יש 10% עצמאים לעומת 90% שכירים. בלתי אפשרי לשרטט קווים לדמותו של העצמאי. מדוע בכל זאת ישנם עסקים שמצליחים ויש כאלה שמדשדשים עד היציאה – הסיבה לכך נעוצה בהבנה. ככל שהעצמאי יבין שישנם שורה של גורמים הרי גורל, הדרך להצלחה תהיה מהירה יותר.
חלק קריטי במארג החיובים החלים על כל עסק מורכב מניהול פיננסי נכון ומדויק, יעילות ופרודוקטיביות ומהלכים שיווקיים מדויקים. הניהול הפיננסי חולש על כל הרבדים בעסק. כל עניין ונושא הנוגע לעסק, מצטמצם בסופו של דבר לעניין פיננסי ותו לא. שורת הרווח, במקרה הטוב, בדוחות הכספיים, אינה מלמדת דבר על הצלחת העסק. מאות עסקים שמסיימים את שנת המס ברווחיות, לכאורה, נאלצים לסגור את העסק. שורת הרווח או ההפסד היא אכן אינדיקציה מסוימת, אך לא די בה כדי לקבוע האם העסק רווחי מספיק, האם הפוטנציאל ממומש והאם הוא כדאי אל מול המאמצים האישיים והנפשיים שהוא שואב.
התנהלות עסקית שאסור לפסוח עליה
קיימים שלושה דוחות משמעותיים, תקציב מול ביצוע, תזרים ודוח רווחיות. עסקים מצליחים בהכרח מקפידים על הדוחות הללו. עסק בריא מחויב מדי חודש להציג את צפי ההכנסות שלו וכן צפי ההוצאות בהתאם לייצור, לעלויות התפעול ולמטרות שהגדיר. בתום החודש יש לבחון את הביצוע אל מול התקציב שהוגדר ולנתח את המסקנות. אם חלו סטיות דרמטיות יש לאתר את הגורמים לכך ולטפל בהם, אם הפער מינימלי יש לוודא כיצד משמרים את ההתנהלות הזאת. המעקב הצמוד מדי חודש מצמצם הפתעות בסוף השנה.
התזרים של העסק הוא המנוע. עסק רווחי ככל שיהיה, שאיננו יכול לשלם לספקיו או לעובדיו גוזר על עצמו גזר דין מוות, אפילו ששורת הרווח הסופית חיובית. התזרים מושפע מתנאי התשלום שהעסק מאפשר ללקוחותיו וכן מתנאי התשלום שהוא מחויב. נניח עסק מאפשר ללקוחותיו לשלם על שירותיו שוטף 60 ואילו הוא מחויב לשלם לספקיו שוטף 30, הרי שיש כאן פער ונדרש גישור. לעיתים התזרים יכול להינזק כתוצאה מאירועים שאינם תלויים בעסק או במוסר התשלומים של הלקוחות, לפיכך עסק בריא ינהל עתודות כדי להתגבר על תקופות שכאלה.
דוח רווחיות בוחן את ההלימה בין התמחור לבין ההשקעה. כל עסק הוקם כדי להרוויח, רק בחינה תמידית על התמחור אל מול ההשקעה או העלות יבטיחו כי העסק מקיים את הייעוד שלו. לעיתים תמחור גבוה מדי עלול לגרום לנטישה של לקוחות. לעומת זאת, תמחור זול מדי עלול לגרום להגעתם של לקוחות "שישאבו" מהעסק תמורה כפולה מהתשלום שלהם.
כמובן שלניהול הפיננסי מצטרפים נושא המכירה, השיווק, ניהול זמן והנעת עובדים. אז אם נחזור לשאלה, מי מתאים להיות עצמאי, ככל הנראה שאין אדם אחד שמסוגל לנצח על כל האתגרים, האסטרטגיות והמרכיבים בעסק. 7 טיפים להצלחת העסק, 5 טיפים לניהול נכון ו3 טיפים להצלחה מהירה הם כנראה מסוג הטיפים שטובים למלא עמודים ריקים ולעורר קריאה, דה פקטו אין בהם תועלת.
איך מתנהלים נכון מהיום?
הפי נמברס הינה פלטפורמת עסקים וראיית חשבון, עם ניסיון עשיר בליווי חברות, עוסקים ועמותות. הפי נמברס מתמחה במתן שירותים מותאמים לצרכי הלקוח תוך הבנה אמיתית של מחזור חיי העסק וכל שלב בחייו. להפי נמברס צוות מקצועי, אכפתי ומגוון אשר מקיף את כלל הנושאים הפיננסיים וביניהם – הנהלת חשבונות, חשבות שכר, ביקורת, ייעוץ מס, ייצוג ברשויות, דוחות אישיים, פיתוח עסקי, תוכניות אסטרטגיות, ניהול תקציבים ועוד. את 2022 כדאי להתחיל במקום הנכון.