מקפצה דיגיטלית לשנת 2025
עשרות מאמרים בשנה האחרונה סקרו כיצד הקורונה גרמה לקריסתם של בתי עסק רבים ובאותה העת הביאה לצמיחה דרמטית של חברות ועסקים אחרים. עסקים שנמצאו באונליין עוד לפני הקורונה, חשבו מסלול מחדש די מהר, נתבו את מלוא המשאבים לאונליין ומינפו את זירת ה-E-commerce. הקורונה אכן הקפיצה אותנו לשנת 2025 מבחינת היקף השימוש באינטרנט, הפעילות באתרי הסחר גדלה ופרופיל הרוכש השתנה. בעוד בעבר, חלק ניכר מהרוכשים באונליין היו נשים בגלאי 30-45, בשנה האחרונה מסתמן פרופיל שונה, הן מבחינת הפיזור הגיאוגרפי של הרוכשים, הן מבחינת הגיוון המגדרי וכן גילאי הרוכשים משקפים טווח רחב. יתרה מזאת, ענפים רבים שקודם לכן כמעט נעלמו מהרשת, שעטו פנימה בהצלחה – נדל"ן, חקלאות, ריהוט ועוד.
בפרוץ המשבר, 90% מהעסקים הקטנים בישראל היו ללא אפשרות למכור אונליין. מנגד המספרים מלמדים כי 45% מהישראלים השתמשו באינטרנט לצורך קניית מוצרים ושירותים. 58% מהם קונים ביגוד, הנעלה ואביזרי אופנה; 53% קונים מזון; 40% קונים מוצרים ושירותים בתחום תרבות בידור וטלוויזיה; 27% קונים ברשת ציוד מחשב ואלקטרוניקה. אמנם הקורונה האיצה את הציבור לעבור לאונליין, אך הנימוקים להישאר שם מלמדים כי 40% מהישראלים קונים באונליין כיוון שנוח לקנות מהבית; 31% קונים כיוון שהמחירים זולים יותר; 12% בשל יעילות וחסכון בזמן ו-9% כיוון שניתן להשוות מחירים.
E-commerce הלכה למעשה
סביר להניח שמי שהגיע עד לכאן הסיק ש- E-commerce הוא הכרחי ולא רק בגלל הקורונה והמגבלות על המרחב הפיזי. בפועל רק 7.5% מהעסקים מכרו באונליין. אך ככל שהמעבר לאונליין הוא ערוץ החמצן העיקרי לבית העסק, ההשלכות והמשמעויות עשויות להיות מאתגרות. לא כל נוכחות באונליין משיגה את התוצאות, עולם הקמעונאות יידרש להקפיד על מספר פרמטרים. ראשית, חווית הקניה באונליין תידרש להיות זהה ככל האפשר לחוויית הקניה הפיזית. הכניסה למרחב הדיגיטלי תחייב תחושת "wow". שנית היפר פרסונליזציה הוא הכרחי כדי לשווק לגולש באופן ממוקד ומותאם עבורו. העסקים השונים נדרשים להכיר את הגולש היטב, בהתאם לרשימת ההשמעה ב- YOUTUBE , העדפות של צבעים וסוג התנור בבית ולנתב עבורו את המסרים הכי מתאימים והכי פרסונליים שיש במגוון הערוצים. בנוסף, נדרשת גמישות באמצעי התשלום, החנויות באונליין יידרשו לאפשר מגוון רחב של אמצעי תשלום.
ענף הקמעונאות נאלץ להתמודד עם שינויים דרמטיים, כמו לכל שינוי גם לאלה יש השלכות לא מעטות. שרשראות הפצה ארוכות אינן אפשריות עוד. שירות הלקוחות נדרש להיות נגיש ואיכותי. מרכזים מסחריים יאלצו להתמודד עם צמצום שטחי מסחר עבור חנויות, מודלים עסקיים וארגוניים ישתנו במהירות, עסקים שלא יצמצמו את הפערים בזריזות לא ישרדו בטווח הארוך.
שרשרת האספקה שעד כה עוררה פיהוק ותו לא הופכת לציר מרכזי במגרש הדיגיטלי. האספקה לבית הלקוח היא פרמטר קריטי, ככל שתהיה זריזה, גמישה ואמינה אזי שיגבר אמונו של הלקוח במרחב הדיגיטלי בכלל ובמותג הספציפי בפרט.
אם לא די בכך, הרי שמשבר האקלים יחייב גם הוא תמורות משמעותיות כדי להפוך את המשק לדל פחמן. חסכון בדלק ועוד מתודולוגיות כאלה ואחרות עשויות להשפיע בעשורים הקרובים על המשק כולו, כחלק מאותו מאמץ עילאי להתמודד עם משבר האקלים. אין חולק, כי בתי עסק יידרשו לקיימות, שקיפות וחתירה למסחר ירוק.
שורות תחתונות בהחלט
בתי עסק. המרשתת היא המרחב הנכון לבתי העסק ואטוטו אולי המרחב היחיד. יש לתכנן זאת בקפידה ולשמור על ביצועים ברמה הגבוהה ביותר. זוהי מערכת יחסים לטווח הארוך, מבלי לראות את הצרכן אך להכיר אותו היטב. היפר פרסונליזציה איכותי עשוי להכפיל את הכנסות העסק. הגולשים הם המפרסמים הטובים ביותר, כ70% מהם ממליצים לקרוביהם על אתרים בהם רכשו וקבלו מוצר ושירות לשביעות רצונם. המחשבה על פתיחת חנות במרכז מסחרי או הקמת חנות אונליין היא שאלה גדולה. אך אם חושבים על כמות הלקוחות אונליין, השינויים בהרגלי הצריכה, התחזוקה הנמוכה והיכולת להמליץ עליכם בקליק, ככל הנראה זה הצעד המתבקש.מקסימום ערך לצרכן, שקיפות ואחריות חברתית הם פרמטרים קריטיים להצלחה.
ספקים. היכונו למרתון. שינוי המודלים העסקיים, התחרות הגוברת על המרחב הדיגיטלי ועל כיסו של הצרכן מעצבים קמעונאים וקמעונאי קצה לבררנים חסרי פשרות. ספק שלא יצליח לקצר את שרשרת האספקה, לסייע במתן מענה לצרכנים יימצא במהירות מחוץ למגרש.
משקיעים. ככל שרשתות ענק מצמצמות את הנוכחות הפיזית בשטחי המסחר ומרחיבות נוכחות באונליין, ראוי לשקול השקעות בנדל"ן מסחרי ולבחון גם השקעות בנכסים דיגיטליים אשר תופסים תאוצה בחיינו.